Foto: Jan Mulder
Jan Mulder - europarlementariër

Over Jan Mulder

home » mulder
» Jan Mulder in actie
Hier vindt u diverse foto's van het (dagelijkse) werk van Jan Mulder
» Persfoto's
Hier vindt u persfoto's van Jan Mulder met hoge resolutie (minstens 300 dpi)

Ik heet u van harte welkom op mijn website!

Jan Mulder is mijn naam en sinds 1994 ben ik namens de VVD lid van het Europees Parlement. Als lid van de fractie van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) maak ik deel uit van de derde grootste fractie in het Europees Parlement. Ik houd me vooral bezig met Europese financiën, fraudebestrijding, het landbouwbeleid en het visserijbeleid. Liberaal met een hart voor het platteland. Gezonde financiën, betere controle en een eerlijke verdeling van de Europese lasten over de lidstaten staan daarbij voorop.

Als volksvertegenwoordiger vind ik contact met burgers essentieel. Aarzel daarom niet te bellen, e-mailen of te schrijven. Uw opmerkingen zijn van groot belang om Nederland goed te vertegenwoordigen in Brussel en Straatsburg.

Met vriendelijke groet,

Jan Mulder

Standpunten Europa
Standpunten begroting
Standpunten landbouw
Standpunten visserij
Bereikte resultaten
CV van Jan Mulder

Standpunten: Europa

1. Vrede en voorspoed. Meer dan vijftig jaar Europese samenwerking heeft gezorgd voor vrede en economische ontwikkeling.
2. Nederlands belang. In de grotere EU moeten Nederlandse nationale belangen nog beter in het oog gehouden worden.
3. Minder Europese regels. De bureaucratie voor burgers en ondernemers moet worden verminderd. Ondernemerschap en Europese economische groei moeten worden versterkt.
4. Democratisch Europa. Het Lissabon verdrag zal de Europese Unie democratischer maken, onder andere door een belangrijke rol voor het Europees Parlement.
5. Volksvertegenwoordiger. Ik zit er voor u! Als Europees volksvertegenwoordiger wil ik weten wat er bij burgers leeft. Ik probeer veel en vaak mensen in het hele land te spreken. Wie wil kan verder altijd contact opnemen.

Standpunten: Begroting

1. Hand op de knip. In moeilijke tijden moet er zuinig worden geleefd, ook in de EU. Dus geen onnodige uitgaven. De Europese uitbreiding moet betaalbaar blijven.
2. Eerlijke verdeling van de lasten. Nederland betaalt per hoofd van de bevolking het meeste aan de EU. Die lasten moeten eerlijker worden verdeeld.
3. Resultaatgericht beleid. De Nederlandse belastingbetaler wil waar voor zijn geld. Europa moet daarom concrete resultaten leveren. Beleid dat onvoldoende oplevert, moet worden afgeschaft.
4. Verbetering financiële controle. De controle op structuurfondsen, die regio's met een ontwikkelingsachterstand ondersteunen, en op de landbouwuitgaven moet worden verbeterd. Fraude en misbruik moeten hard worden aangepakt.
5. Geen onnodige declaraties. En het Europees Parlement moet haar zittingen gewoon in Brussel houden. De kosten van de voortdurende verhuizing naar Straatsburg zijn weggegooid geld.

Standpunten: Landbouw

1. Marktgericht landbouwbeleid. De landbouw moet zich meer op de markt richten en minder op subsidies. Wereldwijde afspraken om subsidiëring te verminderen moeten ervoor zorgen dat de Nederlandse landbouw kan blijven concurreren en op lange termijn gezond blijft.
2. Gelijke monniken, gelijke kappen. Alle boeren moeten zich aan dezelfde regels houden. Als Europese eisen op het gebied van milieu, dierenwelzijn en landschapsonderhoud niet aan buitenlandse producenten worden opgelegd, is financiële tegemoetkoming niet meer dan redelijk.
3. Kwaliteit voorop. Europese boeren moeten concurreren op kwaliteit. Het Europese landbouwbeleid moet daarom zorgen voor gelijke concurrentievoorwaarden. Het introduceren van een Europees kwaliteitskeurmerk voor veilige en verantwoorde producten is van groot belang.
4. Nederland boerenland. Boeren en landbouwgrond horen in Nederland, dat moet zo blijven. Agrarisch natuurbeheer en het behoud van traditioneel landschap zijn een prijs waard.
5. Moderniseren dierziektenbeleid. Het op grote schaal ruimen van gezonde dieren is onaanvaardbaar. Vaccineren met markervaccins moet de norm zijn. Een dierziektenfonds moet de kosten van toekomstige uitgaven bij onverhoopte uitbraken dekken.

Standpunten: Visserij

1. Gezonde visstand. Vele visstanden zijn de laatste jaren sterk gedaald. Het Europees visserijbeleid moet bewerkstelligen dar er verantwoord wordt omgegaan met het zee-ecosysteem en overbevissing wordt voorkomen. De eigen verantwoordelijkheid van de beroepsgroep speelt hierbij een belangrijke rol.
2. Net als in de landbouw staat ook in de visserij kwaliteit voorop. Een Europees visserij keurmerk zou moeten staan voor een kwaliteitsgarantie die alleen gegeven wordt als aan bepaalde duurzame criteria wordt voldaan. De Europese visser kan zich op deze manier onderscheiden van vissers buiten Europa.
3. Interne controlestructuur. Een snelle ontwikkeling van een interne controlestructuur is absoluut noodzakelijk om te komen tot een efficiënter beheer. Vereenvoudiging en verduidelijking van de regelgeving speelt hierbij een belangrijke rol.
4. Lokale inspraak. Middels de Regionale Adviescommissies (RACs) zijn belangengroepen directer betrokken bij het visserijbeleid. De raden zijn van groot belang, omdat ze de afstand tussen Brussel en de visserij kunnen verkleinen en op deze manier bijdragen aan een groter draagvlak voor het visserijbeleid.
5. Eerlijke Visserij akkoorden. De visserij akkoorden die de EU afsluit met landen in Afrika zijn commercieel aantrekkelijk voor Europese vissers maar een vorm van ongelijke concurrentie voor vissers uit ontwikkelingslanden. Daarnaast vormen de betalingen van de akkoorden een grote subsidiepost voor de EU, terwijl de reders van de vaartuigen veel minder voor de vergunningen betalen dan het ze opbrengt.

Bereikte resultaten

1. Gezonde Europese begroting

  • De Europese begroting 2004 was in percentage van het Europese BNP (Bruto Nationaal Product) de kleinste sinds 1990, met een omvang van 0,98% van het BNP (112 miljard euro). Als algemeen rapporteur voor de begroting van 2004 onderhandelde Jan Mulder hierover namens het parlement met de lidstaten.
  • Jan Mulder zorgde voor extra stimulans voor ondernemerschap in oude en nieuwe lidstaten door flinke verhoging van Europese garantiefaciliteiten voor het Midden en Kleinbedrijf via het EIF en de EBRD.
  • Warm voorstander van een restrictief begrotingsbeleid.
  • Organisator van hoorzittingen om betere voorwaarden te scheppen voor het midden- en kleinbedrijf en om een striktere controle van de grond te krijgen op financiering van niet gouvernementele organisaties (NGO´s).
  • Initiator van een bepaling in het Intern Reglement van het parlement dat alle parlementaire verslagen vergezeld moeten gaan van een indicatie van de verwachte financiële impact.
  • Rapporteur van de landbouwbegroting 1998, waarbij een nieuwe procedure is afgesproken en later opgenomen in het Verdrag van Amsterdam. De invloed van het Europees Parlement op de landbouwuitgaven is hierdoor versterkt.

2. Strijd tegen fraude

  • De VVD eiste consistent dat Europese Commissarissen hun belofte waarmaken en politieke verantwoordelijkheid nemen bij fraudeschandalen.
  • Rapporteur in de zaak-Fléchard over de afhandeling van een boterfraudezaak. Jan Mulder heeft gezorgd voor de instelling van nieuwe richtlijnen voor het vaststellen van sancties bij fraude. De politieke verantwoordelijkheid van de Commissie voor zulke zaken is toen vergroot.
  • Lid van de parlementaire Enquêtecommissie naar fraude in het douanevervoer. De aanbevelingen van de Enquêtecommissie hebben geleid tot een grootscheeps actieplan voor de automatisering van het douaneverkeer. Hierdoor is betere controle mogelijk.
  • Het EP moet van het Europees Verdrag elk jaar een oordeel vellen over de uitvoering van begroting door de Europese Commissie. Het voorstel van Mulder om die procedure te verbeteren is aangenomen.

3. Striktere controle op de landbouwuitgaven

  • Verdubbeling van het controlepersoneel.
  • Invoering van een sanctie van 25% van het uitgekeerde bedrag in geval van ernstige onregelmatigheden.
  • Verlenging van de periode van 24 naar 36 maanden na het uitkeren van een subsidie om te controleren of het geld juist wordt besteed.
  • Mulder heeft de invoering gesteund van de mogelijkheid om boetes geleidelijk te verhogen als lidstaten dezelfde onregelmatigheden blijven begaan. Indien nodig kunnen voorschotten van landbouwuitgaven zelfs niet aan betreffende lidstaten worden verstrekt.

4. Landbouw

  • Eerste vice-voorzitter tijdelijke commissie MKZ (mond- en klauwzeer).
  • Leidend in het aanvaard krijgen van de uitgangspunten van ringvaccinatie bij eventuele uitbraken van dierziekten in plaats van massaal ruimen.

Mulder heeft concreet gezorgd dat er geld beschikbaar is voor:

  • Het ontwikkelen van een sterker kwaliteitsbeleid voor Europese landbouwproducten.
  • Meer onderzoek naar de ontwikkeling van (marker)vaccins en testmethoden die te gebruiken zijn in vaccinatiestrategiën bij uitbraken van besmettelijke dierziekten.
  • Onderzoek naar de introductie van diergezondheidsfondsen in alle lidstaten,om concurrentieverstoringen te voorkomen en alle Europese boeren te stimuleren om risicomijdende maatregelen te nemen

CV Jan Mulder

Jan Mulder is sinds 1994 lid van het Europees Parlement voor de VVD. Hij is woordvoerder voor de VVD-Eurofractie op de Europese begroting, begrotingscontrole en fraudebestrijding, het landbouwbeleid, het visserijbeleid, ontwikkelingssamenwerking en regionaal beleid.

In het Europees Parlement is Mulder lid van de Begrotingscommissie, lid van de Begrotingscontrolecommissie en plaatsvervangend lid van de Landbouwcommissie en de Visserijcommissie. In januari 2007 werd hij verder verkozen tot één van de zes Quaestoren van het Europees Parlement en in die functie heeft hij ook zitting in het Bureau van het Europees Parlement. Tevens is Mulder lid van de parlementaire delegatie voor relaties met de landen in Zuid-Azie. Van 1994 tot de toetreding van Polen was hij lid van de parlementaire delegatie voor Polen. Van 1999 tot en met 2004 was hij voorzitter van LUFPIG, de Land Use & Food Policy InterGroup in het Europees Parlement, waar hij nog steeds actief lid van is. Verder organiseert Jan Mulder maandelijks de Nederlandse landbouwborrel in café Arthur´s in Brussel.

Jan Mulder is geboren op 3 oktober 1943 te Diever (Drenthe). Hij is afgestudeerd als Landbouwkundig Ingenieur (Ir.) aan de Landbouwhogeschool te Wageningen. Van 1970 tot 1975 werkte hij als associate-expert voor de FAO, de Wereld Voedsel Organisatie van de Verenigde Naties, in Kenia. In 1975-1976 was Mulder werkzaam voor het Directoraat-generaal Internationale Samenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Van 1976 tot 1994 werkte Jan Mulder als ambtenaar bij de Europese Commissie, waar hij verantwoordelijk was voor tal van agrarische projecten in ontwikkelingslanden.

Het CV kunt u tevens vinden op de site van het Europees Parlement

VVD

ELDR